#2 HOLIDAY | jalan-jalan buang duit

2nd day (sambungan dari entry NIE)

rase happy nak mampos taw! (tapi tade la mampos lagi, Alhamdulillah Allah masih panjangkan umor hambanya ini untuk memperbanyakkan lagi amal ibadat ) and time tu rase macam ta pecaye je dapat jumpa dengan sayangs2 aku..






lunch time !!! so singgah makan kat SUP MELETUP
melotup-lotup mulut den makan sup ni, sodap !

then after lunch kami pegi swimming, yeah (!)
dah lame giler ta pegi bergumbira mandi manda sesame~~, lompat sane sini .



tapi masa tu berlalu dengan cepat.. tup2 petang tu da nak kena balik Penang, ta puas lagi nak jenjalan gurau senda dengan dorang sebenarnye tapi disebabkan masa menceburui kami maka dengan ini aku terpaksa lah membuat kos lepas tambahan pula takdir tidak  menyebelahi aku maka terpaksa dan dipaksa beli tiket 8.30 malam..

* kebas kat Mr. Google 

first time kot masuk pudu sentral ni. memang banyak dah berubah.

sampai Pudu dalam pukul 6.00 petang nak tunggu pun awal lagi so ape lagi jalan-jalan la dulu kat petaling street yang barang 10 hinggit jadi 100 hinggit! tapi aku ni pantang tengok barang, tangan kiri asyik gatal2 je nak soh aku kua duit! maka terbelilah perfume yang konon2nya RM95.00 ni, last2 tokey tu bagi aku RM10.00, memey ta masuk akal la, taw ta die cakap " sebab u ni orang Malaysia, thats y i bagi kat u murah.." eleh sebenarnyer harga FiveRinggit je kot .. *tapi aku beli gak, hehe soft je bau die..

ni la perfume yang aku cakap tu DKNY beb. HAHAHAH

then jalan punya jalan da dak dekat pukul 8. and aku pun tros g kat station bus. kang ta pasal2 kena tinggal plakkan. babai orang KL 

p/s : thanx CikTehKhalida sebab sudi hantar kat Pudu Sentral. big hugs (n.n)

yang bagus , elok, sempurna daripada Allah S.W.T dan yang buruk dan kurang itu daripada diri saya sndiri   

                                                                         




love ,
aniecce

Bila Ramadhan menjelma

Assalamualaikum & Salam Ramadhan 


masa berlalu dengan pantas, kali ni dah masuk 22 tahun aku menyambut bulan Ramadhan. Allhamdulillah, syukur kepada Allah S.W.T. coz memberi berkesempatan bertemu kita pada kali ni. dengar je Ramadhan automatik la semua warga Muslimin & Muslimat WAJIB berpuase. puase ni menahan diri daripada makan dan minum, selain itu ia juga baik bagi kesihatan. 

" Dr. Hisyam Ibrahim Al-Khatib, dalam kitab ‘Al-Wafiz Fi Al-Tib’ menjelaskan puasa juga telah memberi peluang kepada organ-organ di dalam tubuh badan untuk memperbetulkan semula sistem penghadaman. Pengambilan makanan yang tidak terkawal atau lebih daripada kadar keperluan badan juga menyebabkan sistem yang bertindak mengawal badan terpaksa bekerja lebih kuat bagi mengimbangi seluruh pergerakan badan. Oleh itu, penyakit-penyakit seperti seperti tekanan darah tinggi, pertambahan lemak dan peningkatan gula dalam darah amat mudah menyerang dan melemahkan kekuatan badan seseorang individu. Jadi, berpuasa adalah jalan terbaik bagi memulihkannya kerana dengannya wujud satu sistem baru dalam badan yang bertindak mematikan sel-sel lama untuk digantikan dengan sel-sel baru yang lebih baik dan bertenaga."

hahaha SETAN pun kena ikat. padan ngn muka kau setan,


tapi ade jugak setan yang tinggalkan pesanan.hehe 


En. Setan ni dah diikat so dengan itu marilah kita sama-sama memperbanyakkan lagi melakukan amal ibadat di bulan yang penuh makna ni. menambahkan lagi pahala antaranya dengan

bersedekah


baca quran

 solat terawih

and lastly pesanan aku
jangan sesekali berniat atau sengaja nak ponteng puase taw


SALAM RAMADHAN


Anak gorila gagah perkasa,
Amat terkenal di Kampung Sentosa,
Maaf andai terkasar bahasa,
Saya ucapkan selamat berpuasa.




love,
aniecce

#1 HOLIDAY | wonderfull FRIDAY

Assalamualaikum and verrry good morning/ afternoon /night to all of you! 


DESTINATION KL - SOMBAN - THE MINES

finally, berjaya jugak jumpa dengan kengkawan yang satu kepala hotak ni! TQ korang im very enjoy, and very fun !! untuk tidak membuang masa lagi. nah amek cow kaw tengok la gamba-gambar ni. hehe






i love you all 

 dayang & ida 

ein & me

dayang, me & wanee bee 

 me , ida & wanee bee yang sweet




 ein yang gorgeous 

 ida yang comel & ketot. haha

dayang yang tinggi & chantek and she available :)


Allhamdulillah, dah lame rasenye aku ta sehappy sebahagia segila nie! dah lama ta merase nikmat hidup ni gelak kuat sampai ta terhenti, kentut pusing sana sini sampai pening, jalan-jalan sampai sakit otot-otot kaki, otot-otot badan, tulang mulang menjadi kok krek kok krek *bunyi tulang macam citer P.Ramlee 


BERSAMBUNG . . . . . 

okeyh babai.. nantikan sambungan nye okey ! okey ! okeeeeeyyyyy ! *cakap macam johan


terimas sebab sudi membulatkan mata untuk reading this bad entry




love,
aniecce

#3 wordLESS WEDNESDAY | say hye to Tia Amelia

 TIA AMELIA


 sila koyak disini

 jom kita koyak


tara !!



love. 
aniecce

missing my grandmother so much!

Jumaat --> 1 Jun 2012 bersamaan 11 Rejab 1433 


Al - Fatihah 



A001
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani
A002
Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang Memelihara dan Mentadbirkan sekalian alam
A003
Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani
A004
Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari akhirat)
A005
Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan.
A006
Tunjukilah kami jalan yang lurus.
A007
Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.


semoga beliau (Siti Patimah Binti Saffar) ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman . AMIN !

tutti frutti

memang ketinggalan zaman aku ni,  sebenarnye da lame (mesty ade orang cakap : yeke da lame, entah-entah dia baru g semalam, ta nak ngaku. hello! betol aku da lama da pegi sane, engat Penang ni kuno sangat ka, ta caye sudah) menjejakkan kaki kesana tapi baru diberi hikmah untuk di updatekan dalam blog ni, ish orang lain da berkurun da letak entry pasal tutti fruit frutti harap korang ta kisah la ea..  :)


step 1 : get cup size


step 2 : choose flavour


step 3 : add toppings


step 4 : weigh and pay


step 5...... tarra...umm nymmy! nyummy! enjoy ur tutti frutti  :) marvelous


actually tujuan i just want to share gambar ni dengan u oll je :)


tutti fritti

a


a

oke babai 




love, 
aniecce






by Cik Fie  



ha sape yang dah tengok tu jom la join sekaki, jangan sesekali lepaskan peluang keemasan ni, jangan malu jangan segan!! jom la, dapat hadiah yang menarik taw, ade dua puluh satu hadiah yang menanti korang semua, sagu hati pun ade! best3!!! rugi taw sape yang tak join tu.

kalau sesiape nak join GA ni bak kata Cik Fie "TONYOH SINI DULU" !!! hehe, 

GOOD LUCK kawan-kawan blogger!!

         anda di paksa masuk :)
       ainnee




Delima BATU vs Delima | saingan sihat

A'ssalamualaikum,

Pucuk pauh delima batu, 

Anak sembilang di tapak tangan, 

Sungguh jauh di negeri satu, 

Hilang di mata di hati jangan.



ecececece, macam pandai sangat berpantun kan.. hari ni aku nk story pasal Delima BATU! wow, mesti korang sebelum ni ade yang pernah dengar ade yang tak pernah kan. selalu dengar buah delima ja tapi ni ade batu plak.. mesti korang tertanya-tanya ape tu delima batu? same ke dengan delima biase tu??



sebenarnya delima batu dengan delma biase tu berbeza taw ta. malah rupa parasnya juga berbeza :)



oke ni delima biase yang selalu kita tengok

delima

antara kebaikan delima ni 

# menghalang pembentukan sel kanser  
# mencantikkan kulit
 
# mencegah dari nyanyuk
 
# memberi tenaga
 
# elok untuk pesakit tekanan darah tinggi dan rendah
 
# elok untuk sistem penghadaman
 
# mengurangkan berat badan
 
# prevent morning sickness (utk org mengandung)
 
# memperelokkan rahim
 


haa!! ni la delima batu, yang jarang-jarang kita tengok. kan saya da kata mereka berbeza..teeeheeee :)

deliam batu  thanx Uncle Google

Antara penyakit yang boleh dirawat menggunakan delima batu  pula adalah 

# resdung
# asma
# batuk berdarah
# buasir
# najis berdarah
# batu karang
# gastrik
# migran
# usus lemah
# usus bengkak 
# alahan pemakanan


dua-dua buah delima ni ada kabaikan nya masing-masing, mane taknyer delima nikan di antara salah satu daripada makanan sunah yang terbukti sejak turun temurun bagi merawat pelbagai jenis penyakit. sehingga dalam kitab suci Al Qur'an pun, buah delima ini disebut-sebut.

buah delima batu ni sebenarnya kena minum air rebusannya. kulit buah ni keras gile macam batu, tu pasal la panggil delima batu , sebelum rebus kena potong dulu, ikot suke korang la nk potong bape pun. tapi sekarang ade jugak orang potong buat kering, if nak minum baru rebus. orang singapore memang glamour dengan delima batu ni cuma kita ja yang ta berape tahu. kalau sesiape yang nak beli delima batu ni sekarang kalau ta silap aku dah ade kat pasaran.. 

ni air rebusan delima batu warna hitam 

patut la orang dolu-dolu cakap "jangan minilai sesuatu dari paras rupanya"
kita tengok je hitam, tak menyelerakan tapi banyak khasiat untuk kita, tapi kalau kita tengok KFC, McD, Pizza memang menyelerakan, sedap! sebaliknya boleh mendatangkan penyakit kalau kita selalu makan makanan segera ni. betol ta? sape setuju angkat tangan  :)

ni kalau buat kering  saya curi kat Uncle Google


babai  



love,
aniecce



Pendidik ツ

Assalamualaikum

saya rasa belum terlambat kot nak ucapkan SELAMAT HARI GURU kepada pendidik yang telah mendidik anak-anak pelajar di dalam Malaysia mahupun yang mengajar di oversea. tak lupa jugak kepada mak saudara saya MakNdak (Cikgu Marina Mohamad Yusoff), MakSu (Cikgu Zarina Mohd. Yusoff), CikCom (Cikgu Umi Kalsom Abdul Rahman) kerana berjaya menjadi guru yang berdedikasi. Kepada guru-guru yang telah mengajar saya di Tadika Kemas Pajak Song (1996), Sekolah Kebangsaan Permatang Bertam (1997-2002), Sekolah Menengah Kebangsaan Datuk Haji Ahmad Badawi (2003-2007) dan tak lupa jugak Kolej Negeri Seremban 2 (2008-2011), saya ingin berterima kasih kepada tenaga pengajar kerana telah mendidik saya menjadi insan yang berguna pada hari ini. 


SALAM

SELAMAT HARI GURU !!


#1 Wordless Wednesday



Add caption

S M I L E    :)