tutti frutti

memang ketinggalan zaman aku ni,  sebenarnye da lame (mesty ade orang cakap : yeke da lame, entah-entah dia baru g semalam, ta nak ngaku. hello! betol aku da lama da pegi sane, engat Penang ni kuno sangat ka, ta caye sudah) menjejakkan kaki kesana tapi baru diberi hikmah untuk di updatekan dalam blog ni, ish orang lain da berkurun da letak entry pasal tutti fruit frutti harap korang ta kisah la ea..  :)


step 1 : get cup size


step 2 : choose flavour


step 3 : add toppings


step 4 : weigh and pay


step 5...... tarra...umm nymmy! nyummy! enjoy ur tutti frutti  :) marvelous


actually tujuan i just want to share gambar ni dengan u oll je :)


tutti fritti

a


a

oke babai 




love, 
aniecce






by Cik Fie  



ha sape yang dah tengok tu jom la join sekaki, jangan sesekali lepaskan peluang keemasan ni, jangan malu jangan segan!! jom la, dapat hadiah yang menarik taw, ade dua puluh satu hadiah yang menanti korang semua, sagu hati pun ade! best3!!! rugi taw sape yang tak join tu.

kalau sesiape nak join GA ni bak kata Cik Fie "TONYOH SINI DULU" !!! hehe, 

GOOD LUCK kawan-kawan blogger!!

         anda di paksa masuk :)
       ainnee




Delima BATU vs Delima | saingan sihat

A'ssalamualaikum,

Pucuk pauh delima batu, 

Anak sembilang di tapak tangan, 

Sungguh jauh di negeri satu, 

Hilang di mata di hati jangan.



ecececece, macam pandai sangat berpantun kan.. hari ni aku nk story pasal Delima BATU! wow, mesti korang sebelum ni ade yang pernah dengar ade yang tak pernah kan. selalu dengar buah delima ja tapi ni ade batu plak.. mesti korang tertanya-tanya ape tu delima batu? same ke dengan delima biase tu??



sebenarnya delima batu dengan delma biase tu berbeza taw ta. malah rupa parasnya juga berbeza :)



oke ni delima biase yang selalu kita tengok

delima

antara kebaikan delima ni 

# menghalang pembentukan sel kanser  
# mencantikkan kulit
 
# mencegah dari nyanyuk
 
# memberi tenaga
 
# elok untuk pesakit tekanan darah tinggi dan rendah
 
# elok untuk sistem penghadaman
 
# mengurangkan berat badan
 
# prevent morning sickness (utk org mengandung)
 
# memperelokkan rahim
 


haa!! ni la delima batu, yang jarang-jarang kita tengok. kan saya da kata mereka berbeza..teeeheeee :)

deliam batu  thanx Uncle Google

Antara penyakit yang boleh dirawat menggunakan delima batu  pula adalah 

# resdung
# asma
# batuk berdarah
# buasir
# najis berdarah
# batu karang
# gastrik
# migran
# usus lemah
# usus bengkak 
# alahan pemakanan


dua-dua buah delima ni ada kabaikan nya masing-masing, mane taknyer delima nikan di antara salah satu daripada makanan sunah yang terbukti sejak turun temurun bagi merawat pelbagai jenis penyakit. sehingga dalam kitab suci Al Qur'an pun, buah delima ini disebut-sebut.

buah delima batu ni sebenarnya kena minum air rebusannya. kulit buah ni keras gile macam batu, tu pasal la panggil delima batu , sebelum rebus kena potong dulu, ikot suke korang la nk potong bape pun. tapi sekarang ade jugak orang potong buat kering, if nak minum baru rebus. orang singapore memang glamour dengan delima batu ni cuma kita ja yang ta berape tahu. kalau sesiape yang nak beli delima batu ni sekarang kalau ta silap aku dah ade kat pasaran.. 

ni air rebusan delima batu warna hitam 

patut la orang dolu-dolu cakap "jangan minilai sesuatu dari paras rupanya"
kita tengok je hitam, tak menyelerakan tapi banyak khasiat untuk kita, tapi kalau kita tengok KFC, McD, Pizza memang menyelerakan, sedap! sebaliknya boleh mendatangkan penyakit kalau kita selalu makan makanan segera ni. betol ta? sape setuju angkat tangan  :)

ni kalau buat kering  saya curi kat Uncle Google


babai  



love,
aniecce



Pendidik ツ

Assalamualaikum

saya rasa belum terlambat kot nak ucapkan SELAMAT HARI GURU kepada pendidik yang telah mendidik anak-anak pelajar di dalam Malaysia mahupun yang mengajar di oversea. tak lupa jugak kepada mak saudara saya MakNdak (Cikgu Marina Mohamad Yusoff), MakSu (Cikgu Zarina Mohd. Yusoff), CikCom (Cikgu Umi Kalsom Abdul Rahman) kerana berjaya menjadi guru yang berdedikasi. Kepada guru-guru yang telah mengajar saya di Tadika Kemas Pajak Song (1996), Sekolah Kebangsaan Permatang Bertam (1997-2002), Sekolah Menengah Kebangsaan Datuk Haji Ahmad Badawi (2003-2007) dan tak lupa jugak Kolej Negeri Seremban 2 (2008-2011), saya ingin berterima kasih kepada tenaga pengajar kerana telah mendidik saya menjadi insan yang berguna pada hari ini. 


SALAM

SELAMAT HARI GURU !!


#1 Wordless Wednesday



Add caption

S M I L E    :)

barat hati

1st choice



 2nd choice



 3rd choice

resah gelisah nak pilih header untuk blog ni  =.="
tapi aku terpaksa buat pilihan jugak antara 3 choice ni..

aku prefer yang 1st tu, tapi bagi pendapat korang pulak which one is better?

JOM JOIN!!

jom la kita join GA ni, aku sebenarnyer baru 1st time join bende alah ni. tengok hadiah die pun macam menraik, rugi kalau korang ta join.. meh la kita meriahkan lagi GA Iena Eliena ni =)

actually i knoe GA ni time i tengah tengok-tengok baju kurung moden, then i terbuka entry  deco 4 kurung moden by Iena Eliana pas tu gatal tangan g tekan home. saje nak tengok blog comel die sebab nampak macam menarik tertarik gitu and kebetulan pulak i tengok ade 1st Giveaway By Iena Eliena. i pun ta penah lagi join mane-mane GA sebelum ni, thats y la i terfikir nak join this GA.. saje nak try cuba test..

    anda diTAG 
  ainnee 
  memey 

oke done!

kawan-kawan jangan lupa taw join GA ni, Close date :  7 June 2012, cepat, cepat, cepat. belum terlambat lagi kalau sesiape nak masuk =)

sebelum nak join kene tengok syarat-syaratnye dulu oke.click HERE