Delima BATU vs Delima | saingan sihat

A'ssalamualaikum,

Pucuk pauh delima batu, 

Anak sembilang di tapak tangan, 

Sungguh jauh di negeri satu, 

Hilang di mata di hati jangan.



ecececece, macam pandai sangat berpantun kan.. hari ni aku nk story pasal Delima BATU! wow, mesti korang sebelum ni ade yang pernah dengar ade yang tak pernah kan. selalu dengar buah delima ja tapi ni ade batu plak.. mesti korang tertanya-tanya ape tu delima batu? same ke dengan delima biase tu??



sebenarnya delima batu dengan delma biase tu berbeza taw ta. malah rupa parasnya juga berbeza :)



oke ni delima biase yang selalu kita tengok

delima

antara kebaikan delima ni 

# menghalang pembentukan sel kanser  
# mencantikkan kulit
 
# mencegah dari nyanyuk
 
# memberi tenaga
 
# elok untuk pesakit tekanan darah tinggi dan rendah
 
# elok untuk sistem penghadaman
 
# mengurangkan berat badan
 
# prevent morning sickness (utk org mengandung)
 
# memperelokkan rahim
 


haa!! ni la delima batu, yang jarang-jarang kita tengok. kan saya da kata mereka berbeza..teeeheeee :)

deliam batu  thanx Uncle Google

Antara penyakit yang boleh dirawat menggunakan delima batu  pula adalah 

# resdung
# asma
# batuk berdarah
# buasir
# najis berdarah
# batu karang
# gastrik
# migran
# usus lemah
# usus bengkak 
# alahan pemakanan


dua-dua buah delima ni ada kabaikan nya masing-masing, mane taknyer delima nikan di antara salah satu daripada makanan sunah yang terbukti sejak turun temurun bagi merawat pelbagai jenis penyakit. sehingga dalam kitab suci Al Qur'an pun, buah delima ini disebut-sebut.

buah delima batu ni sebenarnya kena minum air rebusannya. kulit buah ni keras gile macam batu, tu pasal la panggil delima batu , sebelum rebus kena potong dulu, ikot suke korang la nk potong bape pun. tapi sekarang ade jugak orang potong buat kering, if nak minum baru rebus. orang singapore memang glamour dengan delima batu ni cuma kita ja yang ta berape tahu. kalau sesiape yang nak beli delima batu ni sekarang kalau ta silap aku dah ade kat pasaran.. 

ni air rebusan delima batu warna hitam 

patut la orang dolu-dolu cakap "jangan minilai sesuatu dari paras rupanya"
kita tengok je hitam, tak menyelerakan tapi banyak khasiat untuk kita, tapi kalau kita tengok KFC, McD, Pizza memang menyelerakan, sedap! sebaliknya boleh mendatangkan penyakit kalau kita selalu makan makanan segera ni. betol ta? sape setuju angkat tangan  :)

ni kalau buat kering  saya curi kat Uncle Google


babai  



love,
aniecce